当前位置: 首页 / 学术动态 / 正文
Wonwoo Nam院士学术报告
发布日期:2017-06-14 浏览次数:

报告题目:Metal-Oxygen Intermediates in Dioxygen Activation Chemistry

报告人:Wonwoo Nam (南元祐) 教授 (韩国梨花女子大学)

主办:化学与化工学院

时间:616日下午15:30

地点:化学与化工学院226报告厅

报告摘要:Dioxygen is essential in life processes, and enzymes activate dioxygen to carry out a variety of biological reactions. One primary goal in biomimetic research is to elucidate structures of reactive intermediates and mechanistic details of dioxygen activation and oxygenation reactions occurring at the active sites of enzymes, by utilizing synthetic metal-oxygen complexes. A growing class of metal-oxygen complexes, such as metal–superoxo, –peroxo, –hydroperoxo, and –oxo species, have been isolated, characterized spectroscopically, and investigated in various oxygenation reactions. During the past decade, we have been studying the chemical and physical properties of mononuclear non-heme iron-oxygen intermediates in oxygenation reactions, such as non-heme iron(IV)-oxo, iron(III)-hydroperoxo, and iron(III)-superoxo complexes. In this presentation, I will present our recent results on the synthesis and structural and spectroscopic characterization of mononuclear non-heme metal-oxygen intermediates as well as their reactivities in electrophilic and nucleophilic oxidation reactions.

Wonwoo Nam教授简介

Wonwoo Nam (南元祐),生物无机化学家。1960/06/16生于韩国首尔,1985年在加州大学获得学士学位,1990年在加州大学洛杉矶分校(UCLA)获得博士学位;现为韩国梨花女子大学杰出教授,仿生体系研究中心主任。研究兴趣:血红素和非血红素铁加氧酶的模拟,非血红素高价金属-氧中间体的捕获、谱学表征及反应动力学;仿生氧化,人工光合作用。在Science2篇)、Nature1篇)、Nature Chemistry4篇)、Nature Communications2篇)、PNAS2篇)、JACS (70篇)、Angew Chem30篇)等期刊发表论文300余篇,H因子为78Nam教授目前担任英国皇家化学会(RSC)期刊Chemical Science2011-)副主编,Chemical Communications 2012-)及Inorganic Chemistry Frontiers 2013-)编委,美国化学会 (ACS) 期刊Accounts of Chemical Research2006-)编委。2007年当选韩国科学院院士,2014年当选英国皇家化学会会士,第二届亚洲生物无机化学杰出贡献奖获得者(2014年),荣获2015年度15届韩国科学奖2016年中组部外专千人计划获得者,被聘为中科院兰州化学物理研究所研究员。此外,Nam教授还兼任香港大学、南京大学、中山大学、日本东北大学和大阪大学的客座教授。